>

Vejledning til Gro-sæt

Se her hvordan du får det bedste ud af din gro-boks

Se hvordan det fungerer på 1 minut

Kom godt i gang

Se hvordan du kommer godt i gang
med dit mycelia

Få gode råd

Gode råd til dyrkningen

Klar til høst

Disse svampe er klar til høst. Læg mærke til de skarpe kanter på hattene.

Skab fugtigt miljø

Ved at placere spanden i en underpotte eller lign. med en smule vand i skabes der høj luftfugtighed omkring spanden. Dette giver større svampe og er et smart trick hvis man ikke har en fugtig vindueskarm eller lign. der hvor man bor. Du kan også benytte vores fugtighedstelt - se her hvordan.

FAQ for Gro-sættet

Hvordan bør jeg opbevare posen med mycelium, før jeg går i gang?

Posen med mycelium kan holde sig i op til 3 måneder i køleskabet, hvis ikke du ønsker at starte dit svampeprojekt med det samme. Myceliet bør opbevares mellem 1 og 5 grader. Jo lavere temperaturen er des længere holder myceliet, det må dog ikke få frost! Alle poser har en "bedst før" dato trykt på sig og de kan oftest bruges flere måneder efter denne - dog med mindre succesrate.

Hvordan kommer jeg i gang?

Inden du går i gang, er det en god idé at dræbe alle bakterier og mugsporer der potentielt kunne være i spanden. Dette kan med fordel gøres ved hjælp af en serviet og lidt husholdningssprit eller ved at skolde spanden med kogende vand.

For at starte dit Gro-sæt, skal du - udover spanden og myceliet - bruge kaffegrums. Grumset skal helst være så frisk som muligt, uden dog stadig at være varmt.

Kaffegrumset fra en kande kaffe blandes med myceliet i spanden med en ren ske. Kom herefter låget på, og vent 2-3 dage, indtil grumset er dækket af det hvide mycelium.

Hvor frisk skal kaffegrumset være?

Vi vil fraråde at bruge grums der er ældre end 3 dage, da man ellers risikerer kontamination. Det bedste er altid at bruge dagsfrisk kaffegrums.

Hvis grumset samles sammen før det blandes i Gro-sættet, anbefaler vi, at du opbevarer det i køleskabet indtil du kommer det i Gro-sættet. Du skal være særlig opmærksom på dette hvis kaffegrumset er i en åben beholder - fx et kaffefilter. Er kaffegrumset i en stempelkande kan du uden problemer komme kaffegrumset fra morgenkaffen i spanden om aftenen. Dette skyldes at der overalt i luften er partikler af mug, hvis kaffegrumset ikke er i en lukket beholder vil disse sporer lande i det og begynde at etablere sig så snart kaffegrumset er kølet af.

Skal jeg blande indholdet hver gang, jeg tilføjer frisk kaffegrums?

Nej, det er kun når du starter Gro-sættet, at myceliet og grumset blandes med en ske. Når du fremover tilføjer frisk kaffegrums, gøres det ved at lægge grumset i en jævn fordeling ovenpå det hvide mycelium med en ren ske.

Hvor ofte bør jeg tilføje kaffegrums?

Når det senest tilføjede kaffegrums er delvist dækket af hvidt mycelium kan du tilføje mere kaffegrums. Som tommelfingerregel skal halvdelen være dækket af det hvide, før du tilføjer mere. Dette tager typisk 2-4 dage. Undgå at mase kaffegrumset ned i spanden, og tilføj ikke mere end en jævn fordeling af 1-2 cm kaffegrums ad gangen.

Kan jeg smide kaffefilteret i?

Ja, du kan sagtens lægge kaffefilteret med i blandingen. Træfibrene i filteret er noget svampene elsker. Det er dog en fordel at rive filteret i stykker og blande det godt ned i kaffegrumsen så det ikke tørrer ud.

Hvor meget kaffegrums skal jeg komme i Gro-sættet?

Bliv ved med at tilføje kaffegrums indtil Gro-sættet er fyldt til kanten. Det skal dog ikke være så fyldt at spanden må presses på!

Kan jeg bruge andet end kaffegrums?

Hvis du sørger for at sterilisere/pasteurisere det først, kan du anvende næsten hvilken som helst type plantefibre som vækstmedie. Det kunne være savsmuld, snittet halm, pap, træflis eller lignende. Én af fordelene ved kaffegrums er dog, at det bliver pasteuriseret ved kaffebrygningen, og kan anvendes uden anden bearbejdning.

Hvor lang tid tager det, før der kommer svampe?

Det afhænger både af temperatur og luftfugtighed, og selvfølgelig af hvor meget kaffe du drikker. Typisk vil det tage mellem 6 og 8 uger, før du kan høste første gang. Efter første høst, kan du med fordel genstarte sættet. Der er to metoder til dette som med fordel kan bruges på skift. Den ene metode går ud på at fjerne noget af indholdet i spanden (fjern mellem 50-80%) og fylde ny kaffegrums på. Den anden metode er at tage alt indholdet ud af spanden, knuse det, tilføje vand og komme det tilbage i spanden. Se hvordan i denne video.

Hvor mange svampe kan jeg producere med et Gro-sæt?

Det afhænger af vækstforholdene Gro-sættet udsættes for. Typisk vil sættet give svampe 3-5 gange. Efter hver høst bør du enten tilføje en smule vand til Gro-sættet, eller fjerne noget af indholdet og komme nyt kaffegrums i - lær mere i denne video.

Jeg skal på ferie. Hvad gør jeg?

Hvis du skal ud at rejse, eller af andre årsager ikke kan passe dit Gro-sæt i en længere periode, kan du med fordel sætte Gro-sættet i køleskabet. Ved køleskabstemperatur går myceliet i dvale, og du kan fortsætte hvor du slap, når du igen er hjemme og klar.

Hvis Gro-sættet er fyldt og groet helt til, kan det en tur i køleskabet faktisk være en fordel for væksten. Svampen vil tro, at det er ved at blive vinter og vil efter et par dage i køleskabet, skynde sig at sætte svampe så snart temperaturen stiger, i tilfælde af, at det er sidste chance inden vinter. Dette trick kan du i alle tilfælde anvende når spanden er fyldt og klar til at give svampe.

Hvad er de optimale vækstforhold?

Vi beskriver her de optimale forhold. Vær opmærksom på at du stadigvæk vil opnå fine resultater uden at følge alle anvisningerne 100%.

Svampens udvikling kan opdeles i to faser:
1. Vækstfasen
2. Frugtsætningsfasen

Vækstfasen er perioden hvor du tilføjer kaffegrums og myceliet får lov til at sprede sig. Her vokser svampen sig stærk, så den er klar til næste fase, hvor den skal give frugt. De optimale vilkår for dit Gro-sæt i denne fase er ved stuetemperatur (17-25 grader) og uden lys.

Den næste fase begynder når du har fyldt din spand helt op til kanten, og det sidste kaffegrums er blevet hvidt af myceliet. Nu er Gro-sættet klar til at sætte frugt. I denne fase, er de optimale vækstforhold 15-21 grader, høj luftfugtighed og lyse omgivelser (uden direkte sollys). For at opnå en høj luftfugtighed, kan du ved tørre omgivelser jævnligt sprøjte lidt vand på svampene med en forstøver, eller placere spanden i en skål med lidt vand i bunden. Ved at placere spanden i vand sikrer man en høj luftfugtighed omkring spanden, hvilket giver større svampe. Du kan også købe vores fugtighedstelt, hvis du vil optimere det fugtige miljø omkring spanden.

Skal jeg fjerne tapen?

Nej! Når Gro-sættet former svampen efter cirka 10-14 dage i frugtsætningsfasen, vil den selv skubbe tapen til side. Lad tapen sidde de steder, hvor der ikke gror svampe. Efter høst kan du for det meste skubbe tapen på plads igen. Hvis tapen er ødelagt kan du sætte ny på. Du kan købe det af os, men måske du allerede har det liggende i din førstehjælpskasse. Tapen hedder micropore tape, men kendes også som englehud. Sæt aldrig malertape eller lign. for hullerne, det vil kvæle myceliet da det ikke er åndbart!

Hvornår bør jeg høste?

Når hattene har løftet sig til omkring det vandrette plan og er blevet skarpe i kanterne er det tid til at høste. Dette er en tommelfingerregel og kan ikke altid følges da svampe tager sig forskelligt ud. Hvis dine svampe begynder at tørre ud og få brunlige nuancer i kanten skal de høstes med det samme. Det er bedre at høste sine svampe mens det er friske og gemme dem på køl i en lukket beholder end at lade dem sidde. Hvis man lader dem sidde for længe tørrer de ud.

Hvad gør jeg hvis svampene er meget små og tørre?

Dette kan betyde at omgivelserne er for tørre for dit Gro-sæt. Forsøg at flyt dit Gro-sæt væk fra varmekilder. Du kan også sprøjte vand på svampene, fx med en forstøver. Et simpelt trick til at skabe højere luftfugtighed er at placere spanden i en skål med vand i bunden. Dette giver fordampning omkring spanden og dermed høj luftfugtighed. Vindueskarme der ikke har en radiator under sig og ikke er sydvendt er ofte gode kandidater. Kældre er selvsagt også gode! Vores fugtighedstelt er også godt til at skave et fugtigt miljø - find det her på vores webshop.

Hvad gør jeg, hvis der er nogle farverige ting i mit Gro-sæt?

Alt i dit Gro-sæt, der ikke er kaffegrums bør som udgangspunkt være hvidt. Der kan forekomme gullig eller rødlig væske, hvilket er normalt. Hvis du derimod observerer grøn mug (eller i sjældne tilfælde orange), er det et tydeligt tegn på kontamination.

Kontamination kan forekomme, hvis Gro-sættet ikke er blevet ordentligt rengjort før du gik i gang, hvis du har brugt beskidte redskaber til at tilføje kaffegrums, hvis kaffegrumsen er for tørt, eller hvis mugsporerne i luften af en eller anden grund vinder kampen over de hvide østershattesporer.

Hvis det drejer sig om en lille smule grøn mug i dit Gro-sæt, kan du fjerne det ramte område med en ren ske. Hold øje med udviklingen dagligt, og fjern muggen hvis den vender tilbage. Sørg for at substratet altid er fugtigt.

Hvis der er tale om kontamination i en stor del af Gro-sættet, bliver du nødt til at smide al substratet ud. Rengør herefter spanden grundigt og tør efter med husholdningssprit eller skold spanden. Du kan starte forfra ved at købe en ny pose mycelium i vores butik eller på vores webshop.

Hvad nu hvis der gror svampe frem inde i spanden?

Du har ventet for længe med at tilføje frisk kaffegrums. Fjern alle fremskudte svampe og tilføj frisk kaffegrums.

Gro-sæt samarbejdspartnere

×